Calatorii, Info Utile, Inspiratie

Drumul nostru către Ironman 70.3

Ce o fi zis ea, viața? Vrei Iron Alexandra? Ia cu valuri!

Putea fi orice alt proiect, din punctul meu de vedere drumul este cel care contează şi când este şi alături de cine trebuie e de o mie de ori mai frumos. Anul ăsta am hotărât să fie despre Turcia(jumătate de om de fier) şi paraşutim. În 2018 vine un om de fier intreg, paraşutism si poate un vârf.

X-Man Oradea 2016 Family Half Distance

Mi-a trecut prin minte acum ceva timp că aş putea să termin un IronMan
3.8km înot
180km bicicletă
42km alergare
De ce? Nu ştiu. Poate pentru drumul către acolo. La un moment dat am schiţat cum arată ziua perfectă pentru mine şi includea cel puţin o oră de mişcare şi am găsit mijlocul să fac asta, antrenamentul pentru Iron.
Poate pentru tot timpul pe care il pot petrece cu mine fără orgoliu, umbre,măşti, idei, să ajung să fiu eu, cu mine.
Dintotdeauna m-am mişcat într-o formă sau alta. Am trăit într-o unitate militară izolaţi, înconjuraţi de lanuri întregi de grâu şi porumb însă cu libertatea imensă de sta afară toată ziua,de a bea apă de la fântână, de a manca fructe direct din pomi şi legume direct din grădină. Stăteam la bloc dar fiecare familie avea garaj, beci, gradină, coteţ pentru animale.

M-am mutat in Ploieşti la 15 ani şi atunci mi-a fost greu. M-am rupt de loc,  de oameni, am venit către nimic aşa cum vedeam eu atunci. Am făcut paraşutism 1 an, am trăit întâmplarea ca la al treilea salt să am probleme cu paraşuta principală, să deschid rezerva. Am simţit viaţa cu adevărat de atunci, după care am început cu munte.

Cât de disciplinată pot fi să termin un IRON MAN?În primul rând răbdarea să o lucrez. Şi iau pas cu pas, paşi mici şi siguri.Să construiesc baza.Singura cunoscută în ecuaţia asta este că alerg.
Ştiu să inot? Nu. Ok o să învăt. Am început în noiembrie anul trecut să iau lecţii. Planul este sa participăm la câteva triatloane si să participăm în octombrie la Gloria Half Iron Man în Turcia.
1.8km inot/90k bicicleta/21k alergare

Dragoş e atras de triatlon de mult timp iar eu am stat pe margine la destule triatloane cât să se sădească dorinţa şi să înmugurească.

Aşa că.. povestea mea incepe în 2016 când o parte din echipa Ciucaş X3(Monica, Dragonu, Marmota) a hotărât să meargă la X-Man Oradea. Aşa că iată-ne şi pe noi trecând linia de finish în proba de familie de jumătate de IronMan(1k înot, 90k bicicletă şi 21k alergare). Dragoş a făcut tot înotul evident (ca eu la momentul acela nu doar ca nu inotam, nu intram in apa nici vara ca era rece), eu 30k de bicicleta, au urmat 60k pe care i-a facut Dragoş, 16 km eu la alergare, 2k Dragoş şi la final i-am predat cipul de cronometrare lui Vlad şi a alergat ultimii 3 km. Din poveste, în poveste Dragonu’ mi-a zis că a învăţat de curând să înoate, aşa că dorinţa acolo, înauntru a început să vadă soarele şi să crească.

ChristmasTri Izvorani Decembrie 2016

Aşa au mai apărut 2 sporturi în viaţa noastră: înotul şi bicicleta de asfalt. Încet încet am început să învăţ să înot, să mă învăţ cu apa. De Dragoş nu s-a prins învăţătura aşa că a continuat cu bras unde se descurcă onorabil. Am participat la câteva triatloane(Fără asfalt la mare , Winter Tri, Ocean Lava- iniţial asta era primul Half însă ne-am dat seama că nu reuşim să ne antrenăm) şi ne-am înscris la X-man Oradea la proba full family. Şi antrenamente aşa.. mai slăbuţ. La X-Man Dragoş avea sinuzită şi era programat la tăiat aşa că am hotărât să nu participăm şi să ne susţinem echipa. În seara aia, în Băile Felix am făcut înregistrarea la Gloria IronMan 70.3. Urma sa fie în octombrie, vorbisem de ceva timp cu Alex Diaconu(Team MD) să ne ghideze şi aproape ne terminase planul, urma să avem o vară în faţă în care copiii erau în vacanţă şi urma să fie mai uşor să jonglăm cu transportul între casă,grădi,birou,alte activităţi.

Dimineti de ora sase.

În ziua în care am primit planul de antrenament erau fix 119 zile. Atunci a început experienţa super prin care am trecut vara asta. Vara cu şase dimineaţa. De ce? Simplu. Cum ne asigurăm noi că  le facem pe cele una două ore de mişcare zi de zi fără să ne schimbăm prea mult programul? Ca în orice proiect ne alegem(sau e impus) termenul, facem un plan(sau îl primim) şi ne ţinem de el.  Am adaptat planul ca marţea să fie alergarea că oricum o faceam de un an deja cu antrenor pe pistă, am pus tura lungă de bicicletă joia ca în weekenduri aveam ieşiri la munte şi altele.

Prima tura de 100km

Pe parcurs  găsesc un milion de motive să nu mă ţin de planuri aşa că am hotărât să aleg ore la care apar cele mai puţine motive şi să mă oblig cumva. Dimineaţa de exemplu, nu sună telefonul cu neprevăzut, până la 8 avem deja cel puţin o oră de mişcare şi mai trebuie strecurată încă una pe parcursul zilei. Singurul motiv să nu mă mişc dimineaţa este SOMNUL. Aşa că am găsit o rezolvare. În dimineţile de trezire la 6 a.m sau 4 a.m. aveam nevoie să lăsăm copii cu cineva. Deci am gasit o persoană să putem pleca noi la antrenament. Unde-s doi puterea creşte si ne-am

Turele de dimineaţa în Cipru

mobilizat unul pe altul. E foarte uşor să mă păcălesc că nu am chef, timp, că e prea devreme, că e frig, că sunt obosită, că mă dor genunchii, că o să am o zi incărcată. E mai uşor în doi. E mai frumoasă ziua când la 8 ai deja nişte ore de sport iar ce am de făcut la birou rezolv muult mai repede şi mai usâşor. Am avut aproximativ 14 ore planificate pe săptămână şi diverse tipuri de antrenament.Am reuşit să ţinem planul în proporţie de 60%. Vacanţele au inclus bicicletele si planul a fost adaptat de un milion de ori la schimbări de ultim moment. Am rămas cu un sentiment frumos şi cu o experienţă pe care aş repeta-o oricând. Probabil vara viitoare.

La cele două triatloane la care am participat până în Turcia am avut valuri şi experienţe nu tocmai plăcute. La Făra Asfalt Mare  am înotat vai de capul meu iar la Ocean Lava m-am panicat şi m-am întors  la mal, din nou valuri din nou larg şi eu cu frica mea de apă. Ce o fi zis ea, viaţa. Vrei Iron, Alexandra? Ia cu valuri! Am hotărât să înot cu balon. În Cipru am fost zi de zi în mare cu balonul după mine. Şi am făcut şi câteva ture de bicicletă superbe.

La Fără Asfalt la Munte însă am înotat în lac cu balon fără să ma opresc şi fără să mă ţin de el. Prima mică luptă câştigată.

Half-ul din Turcia. Ziua Zero

Iniţial am zis că mergem fără copii dar analizând un pic zona ne-am răzgândit. În loc de 4 zile am stat 9 şi bine am făcut. Vremea e perfectă în perioada aia, nu e nici frig nici cald, a ieşit un concediu perfect. Aproape perfect.

Că cel mic a tuşit toată noaptea dinaintea concursului. Aşa că somnul a fost mai puţin şi am plecat nu foarte împăcată. A fost cald, înotul fără valuri, apa caldă. Am ieşit la limita de timp din apă şi aproape tot traseul de bicicletă am fost singură. Un pic de vânt nu de speriat însă. Alergarea a fost pe niste alei umbrite de palmieri, printre terenuri de golf, în linişte. Am depăşit biciclişti şi alergători şi iată-mă la finalul primului meu triatlon pe distanţă de jumătate de om de fier.

Am plecat rapid spre copil şi am stat internată cu el 3 zile că avea bronşiolită. Am profitat de timpul pe care l-am avut la dispoziţie şi m-am jucat 3 zile cu puştiul meu. S-a făcut bine şi ne-am bucurat de încă o zi de plajă, joacă și socializare.

Rămâne stabilit în calendar în octombrie 2018 Gloria Iron Man 70.3 Belek Turcia. Haideți cu înscrierea!

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *