Inspiratie

Mulțumesc rățușcă!

De ceva timp unele din conversațiile noastre încep cu:

– Vrei să iți povestesc? (el)

– Nu.(eu)

– Tot îți povestesc! Şi începe cu 10-15 minute în care vorbește un pic în română cu termeni aliens arduino, condiții, raspberry pi şi că nu merge. Mai are nevoie şi să pretind că ascult.

La un moment dat i-am spus că nu mă interesează si următoarea mișcare din partea lui a fost: ”haide să îți arat cum funcționează !”. Şi asta e de un an. Mai întâi a funcționat repetorul, după aceea net-ul, stația meteo, bateriile, panourile solare. Termeni care sunt de ”mare” interes pentru mine!

A cam făcut şi ăla de fulgere. Mai are aplicația de radio over ip si panoul suprem cu ssr si mufe aurite. Cum de ce aurite? Aurul conduce foarte bine curentul, că lucrezi cu curenți şi tensiuni mici! Şi nici nu o să mai aibă relee, o sa aibă ssr-uri. Cu siguranțe automate şi butoane. Şi acum dacă lucrează la ceva strică altceva şi de-aia își face o cutie șmecheră.

Stau câteodată şi mă întreb ”Ce dracu sunt alea?!” Si de ce mă tot prinde pe mine sa îmi zică?

Şi pune totul într-un panou jos ca să nu mai aibă căblăraie peste tot. Sus  îl mai bate vântul. Ahh, toate echipamentele  astea sunt la 1800 m şi a tot făcut soluții temporare permanente. Acum îl face jos în tot timpul de care are nevoie şi sus doar sertizează ceva. E linişte doar din când în când când merg toate strună. Dacă nu merg sau nu e soare şi scade nivelul de baterii e grav. Începe cu ce poate să mai facă, să mai ducă baterii sus să le lege şi așa mai departe.

Într-o zi mi-am adus aminte că nu știu în ce context auzisem de Rubber Duck Debugging. Şi i-am povestit, în ideea că scap.

Programatorii au tot felul de probleme și ca să le rezolve de multe ori este nevoie să le expună. În momentul în care încep să vorbească înşiruind secvenţele una după alta, identifică singuri soluția.

Procesul este următorul și sunt convinsă că ideea originală cu rățușca a aparținut cuiva aflat în aceeași situație disperată

  1. Cere, împrumută, cumpără, confecționează-ți sau obține cumva o rățușcă de cauciuc(preferabil din acelea pentru baie)
  2. Poziționează rățușca pe birou și informez-o că urmează să îi repeți un cod, și dacă este în regulă cu ea. Nu aștepta răspuns. Presupune că te ascultă.
  3. Explică-i ce ar trebui să facă, după care intră în detalii linie cu line.
  4. La un moment dat îi vei spune ce urmează să faci și îți vei da seama ce era greșit sau ce ar trebui să modifici. Rățușca va continua să stea în liniște, bucuroasă știind că a contribuit la ziua ta de succes. Textul original  Original Credit: ~https://rubberduckdebugging.com/  Guess what. I-am zis că îi iau o rățușcă să o ţină după el şi să îi povestească. Şi am luat 4, să nu cumva să se afle în situația de a povesti şi să nu cumva să nu fie la îndemână una dintre cele 4 rățuște. De un an, nici măcar o dată nu li s-a adresat, în schimb după expuneri lungi şi cu onomatopee de bucurie, după ce s-a prins ce nu mergea, am primit replica ”Mulțumesc, rățușcă!” de mai multe ori, fără să zic nimic, doar să pretind că îl ascult.

Mi-am dat seama că la câte soluții găsește când sunt prin preajma lui ca sunt chiar un pion important și voloros pentru pasiunea lui. Așa că îl ascult.

 Aici https://www.ciucasx3.ro/  se poate vedea munca lui, starea vremii și imagini în timp real de pe Gropșoarele.

Din când în când le mai zic eu ceva rățuștelor, că doar nu le-am luat degeaba!  Sunt cei mai buni ascultători câteodată! Tu ai răţuşca ta sau ești rățușca cuiva?

Disclaimer: Dacă am scris vreun cuvânt greşit e că am prins din zbor termenii ăia în timp ce nu îmi ascultam soţul doar mă făceam că îl ascult.

Desene de Art Marcela Alexandrescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *